5 mentális egészségtipp nehéz időkre

Naponta halljuk, szervezetünk megóvása érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk a helyes táplálkozásra. A mentális jóllét, azaz a lelki egészség ugyanolyan fontos mint a megfelelő fizikai állapot. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a lelki bajokkal küzdő ember egy enyhe széltől is könnyebben megfázhat, a szomorú beteg pedig nehezebben gyógyulhat.

Kurt Tepperwein szavaival élve: „Bármin is bosszankodunk vagy szomorkodunk, az egészségünkkel fizetünk érte. Megéri?" Szerintünk sem, ezért összeszedtünk 5 tippet, ami segít lelkünk karbantartásában és így komplett egészségünk megőrzésében.

1. Merjünk segítséget kérni!

Nem tudhatunk mindent. Ez viszont nem szabad, hogy gyengítse a lelket, ugyanis a bizonytalanság, az aggódás a lelki bajok egyik alapja. A mindennapokban rengeteg a kérdés és a jó választ nem biztos, hogy azonnal megtaláljuk. Legyünk magunkkal szemben türelmesek, és ha kell, ne szégyeljünk segítséget kérni. A megfelelő megoldáshoz sokszor elég egy baráti tanács vagy beszélgetés is. Komolyabb megtorpanás, krízis esetén fordulhatunk segítő beszélgetésért mentálhigiénés szakemberhez, mely egyre több helyen elérhető országszerte. A külső szemlélő segít minket abban, hogy tisztábban rálássunk helyzetünkre és magunk találjunk rá megoldásainkra.

Merjünk segítséget kérni!Forrás: 123rf.com

2. Tartsuk fitten a testet!

A test-lélek kapcsolat oda-vissza hat, ha a test nincs jó állapotban, az is visszaüt a lélekre. Elengedhetetlen a rendszeresen, lehetőleg a szabadban, jó levegőn végzett mozgás, a minimum napi 7 óra alvás, a megfelelő vitamin- és folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás is. Ha túlsúllyal küzdünk, drasztikus önsanyargatás helyett fokozatosan, életmódváltással induljunk el az ideális testsúly felé.

3. Hibáink a tanítóink

A hiba nem baj, hibázni nem bűn, a hiba tanít. Számos magyar közmondás is megerősíti ezt; „csak az hibázik, aki dolgozik" vagy „a lónak négy lába van, mégis megbotlik". Ennek ellenére a hibázás ma még sokaknál megbocsáthatatlan bűn, amit tabuként rejtegetni kell. Ha körülnézünk, láthatjuk, mindenki bakot lő néha, csak nem mindenki ismeri el. A saját kudarc elviselése, a helyzetre való őszinte rátekintés, a tanulságok levonása és a botlásból való felemelkedés visz minket előre.

4. Ne bábozódjunk be!

Sokan visszahúzódnak, ha lelki bánatuk van, bezárkóznak, elszigetelődnek. A magányos elvonulás valóban segítségünkre lehet a regenerálódásban, hisz ha lelki fájdalommal küzdünk, jó ha épp nem kell semmi és senki másra figyelnünk a környezetünkben. Viszont az elhúzódó bezárkózás már károsíthatja egészségünket. Hosszútávon nem megoldás a remete lét. Új kapcsolatok, közösségek keresése, vagy a régi barátságok felelevenítése segít kiutat találni a bajból. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül meg kell osztani másokkal a problémánkat részleteiben, de a feldolgozásban mindenképpen segít, ha látjuk, van akinek fontosak vagyunk, van aki odafigyel ránk.

Néha kell az édes semmittevésForrás: 123rf.com

5. Énidő nélkül nem megy

Ha ezer indokunk is van, hogy miért ne, lepjük meg magunkat egy-egy szabadnappal! Minden kötelezettség, házimunka nélkül csak csavarogjunk erdőben, múzeumban, vízparton. Töltsük az időt semmittevéssel, olvasással, elcsendesedéssel, amire máskor nem jut idő. Kapcsolódjunk ki, nem törődve a gondokkal egy kis időre, ami persze nem jelenti azt, hogy ettől megszűnnek a gondjaink. Viszont új erővel állhatunk neki a megoldási lehetőségek kidolgozásának. Egy ilyen feltöltődés energiát ad a léleknek és a testnek. Ezeken a napokon kötelező a digitális diéta! Számítógép, telefon, tévé nélkül találjunk léleksimogató tevékenységet magunknak. Ha egy egész nap nem jön rögtön össze, kezdjük naponta egy-egy órás énidővel.