Tíz napot ültem

Reggel négykor keltem. Beszélgetés nincs, nők-férfiak teljes elkülönítésben, még a szemkontaktus is kerülendő. A kommunikáció minimális, a feladat napi 10 óra teljes összpontosítás, sokszor teljes mozdulatlanságban, vacsora nincs. Úgy hangzik, mint egy kegyetlen büntetőtábor. Mégis, a Magyarországon is évente többször megrendezésre kerülő, S. N. Goenka által tanított Vipassana meditációs elvonulásra olyan nagy a túljelentkezés, hogy van aki évekig vár, míg végre bekerül.

A Vipassana szó annyit jelent: úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak. A módszer Buddha tanítása, India egyik legősibb meditációs technikája, ami több mint 2500 évvel ezelőtt indult útjára.

Lelki tisztító kúra

Több éves ázsiai tartózkodásom során fontos cél volt, hogy a különböző meditációs technikákat mélységeiben megismerjem. Sokféle módszer van, sokféle megközelítés, mindenki megtalálhatja, ami lelki alkatának legjobban megfelel. Én mégis valahogy mindig a Vipassanához kanyarodtam vissza. Számos 10 napos elvonulást elvégezve látványos volt az átalakulás, ami bennem és gyakorló társaimban lezajlott. A technika által sokkal tisztább szemmel látok rá önmagamra, szokásaimra, életemre. Azt tapasztalom újra és újra, hogy aki kitartóan gyakorol, azt a Vipassana meditáció kiegyensúlyozottsággal és "irigylésre méltó" belső nyugalommal ajándékozza meg.

A tudatosság a gyakorlásnak köszönhetően egyre erősödik életünkForrás: 123rf.com

A harag, a félelem, a türelmetlenség, a stressz és az ehhez hasonló negatív érzések - melyek mindannyiunkban ott vannak -, szépen fokozatosan leépülnek. Helyükbe pozitív minőségek lépnek, mint a türelem, a nagylelkűség, az együttérzés és a megváltoztathatatlan körülmények elfogadásának képessége. Emellett rengeteg energiát ad a mindennapi pörgéshez, a gyakorlás mellett minden téren sokkal jobb a teljesítmény.

Ahányféle jelentkező, annyiféle indíttatás

A Vipassana meditációs technikát 10 napos, bentlakásos tanfolyamon lehet elsajátítani. Van, aki gyászol, keresi a megbékélést. Van, aki keresztúthoz érve kutatja életében az új irányt. Jön öreg és fiatal, jön a megfáradt üzletasszony is, aki alig várja, hogy visszavonulhasson egy rövid időre a mindennapos pörgéséből és ne kelljen végre szólnia senkihez. Van, aki párkapcsolatához keresi a megoldást, van aki az emberi lét valódi természetének titkait kutatja, a megvilágosodás érdekében. Ezért csukja be a szemét, figyeli a légzését, testérzeteit tíz napon át, annak érdekében, hogy a teste és az elméje elcsendesedjen és megláthassa tiszta tudatával azt, amit addig nem. A kemény, kitartó munka után a sugárzó arcok, a könnyed léptek mindig arról árulkodnak, legyen bármekkora is a „csomag", ez alatt a pár nap alatt több kilónyi lelki teherrel lett a zsák könnyebb.

A Vipassana meditáció a testérzetekre iránytja a figyelmetForrás: 123rf.com

Az S.N. Goenka-féle Vipassana meditációs központok a világ mind az öt égtáján, így Európában is számos országban működnek. A kurzuson való részvétel ingyenes. A tanfolyamokat kizárólag a már kurzust elvégzett diákok önkéntes munkájából és adományaiból tartják fent. Ez a rendkívüli teljesítmény a mai világban bizalmat épített bennem, hisz nem eladni akarnak, és hitelessé tette számomra a rendszert.  

Mindegy honnan jössz 

Mindegy miben hiszel vagy kiben hiszel, a módszer mindenki számára elérhető, hisz így vagy úgy minden ember a békét és a harmóniát keresi. Ahogy S.N. Goenka a Vipassana meditáció világi irányzatának tanítója megfogalmazta:

Mindenki szembesül a szenvedés problémájával. Ez olyan univerzális betegség, ami univerzális gyógymódot igényel, vallástól függetlent. Amikor valaki a haragtól szenved, az nem buddhista harag, hindu harag vagy keresztény harag. A harag az harag. Amikor pedig valaki a harag következtében zaklatott lesz, az nem keresztény, zsidó, vagy muszlim zaklatottság. A betegség univerzális. A gyógymódnak is univerzálisnak kell lennie. A Vipassana ilyen gyógymód.