Ezek a meglepő tünetek is utalhatnak szorongásra

A szorongás egyes tüneteit sokan átélik anélkül, hogy észrevennék. Ha gyakran tapasztalod ezeket a tüneteket magadon, akkor lehetséges, hogy burkolt szorongással élsz.

A szorongás klasszikus tünetei mellet fontos ezekkel a kevésbé ismert jelekkel is tisztában lenni, hogy felismerhessük magunkon vagy a környezetünkben lévő személyeken. A The Psychology Group szerint napjainkban sok ember szenved pánikbetegségtől anélkül, hogy megkapná a számára szükséges segítséget.

Amikor hirtelen stressz hatására pánikba esünk, a testünk túlélési üzemmódba kapcsolForrás: 123rf.com

Ezek is a szorongás tünetei lehetnek:

1. Légszomj: Ha pánik állapotot élünk át, gyakran visszatartjuk a lélegzetünket vagy épp gyorsabban veszünk egymás után levegőt ahelyett, hogy nyugodtan, mélyen lélegeznénk.

2. Mellkasi fájdalom: A szorongás vezethet éles, intenzív mellkasi fájdalomhoz, amit akár szívrohamnak is gondohatunk. Egy sürgősségi osztályon végzett felmérés kimutatta, hogy a mellkasi fájdalom miatt sürgősségi ellátást igénylő páciensek közel 30 százalékának elsődleges problémája a szorongásból vagy más pszichológiai háttérből ered.

3. Bőrproblémák: A bőr a test legnagyobb szerveként minden külső és belső testi folyamatot érzékel, ezáltal a szorongást és a stresszt is. Tartósabb szorongás hatására a bőrön megjelenhet akné, ekcéma és különböző kiütések, de akár a már jelenlévő bőrproblémákat is súlyosabbá teheti.

4. Hideg végtagok: Amikor nagymértékű vagy hirtelen stressz hatására pánikba esünk, a testünk túlélési üzemmódba kapcsol, és a végtagokból a nagy szervekbe áramoltatja a vért. Emiatt a végtagjaink elhidegülnek, mivel nem kapnak megfelelő mennyiségű vért.

5. Izomfeszültség: A szorongással élők tudat alatt is sokszor összeszorítják az állkapcsukat, vagy megfeszítik az izmaikat, ami hosszútávon fájdalomhoz és merevséghez vezethet. Ha észrevesszük magunkon, hogy éppen megfeszítve tartjuk egyik testrészünket, engedjük el a feszültséget, és mozgassuk át óvatosan.

6. Gyomorproblémák: A szorongás és a krónikus stressz sokféle gyomorproblémát okozhat, mint például hasmenést, puffadást, émelygést és emésztési zavarokat.

A szorongás vezethet éles, intenzív mellkasi fájdalomhozForrás: 123rf.com

A szorongást mindenki más fokozatban éli át, és egyénileg más tünetekben mutatkozik meg. Minél hamarabb felismerjük, hogy mit jelentenek a jelek, annál hamarabb tudunk rátérni a megoldás útjára, mely szintén mindenkinél különböző. Ha fennáll a szorongás gyanúja, érdemes minél hamarabb hozzáértő segítséget keresni, aki célzott kezelést tud kínálni a problémánkra.