Rosszabbul és kevesebbet alszunk a Covid miatt

Egy nemzetközi online kutatás szerint nem csak rosszabbul alszunk a Covid-19 miatt, hanem a depressziós tünetek is szélesebb körben terjedtek el, valamint egyéb negatív alvási szokások is megjelentek.

2019 decemberétől globálisan kezdte mindenki megtapasztalni, hogy mik az új SARS-CoV-2 vírus hatásai a betegségen és a gyászon túl. Megváltozott az életmódunk, felborult a napi rutinunk. A járvány megzavarta a gazdasági/oktatási lehetőségeket, és társadalmi elszigeteltséghez vezetett. Ennyi minden mellett miért pont az alvás maradt volna ki? Az elmúlt időszak hozzájárult a krónikus, stresszes és traumatikus élményekhez, amelyek valószínűleg hatással vannak az ember egészségfejlesztő viselkedésére, beleértve az alvást is.

Sokan rémálmoktól szenvednek a világjárvány ótaForrás: 123rf.com

Megjelent az álmatlanság és a klinikai értelemben vett inszomnia

Az Arizona Egyetem alváskutatói feltáró tanulmányt készítettek, melyből kiderül, hogy többek között az álmatlanság, a rosszabb alvásminőség és elborult cirkadián ritmus az, ami a pandémia óta jellemző az emberek alvási szokásaira. A klinikai értelemben vett inszomnia, kóros álmatlanság szintje 56,5 százalékkal nőtt a tudósok szerint, és ez több, mint aggasztó.

A kutatáshoz egy internetes kérdőívet alkalmaztak, melyre 79 országból érkezett válasz. A közel ezer válaszoló életkora 18-80 év között volt. A szakemberek arra kérdeztek rá, hogy a világjárvány okozta mindennapos életvezetési és megélhetési nehézségek mennyiben befolyásolták a válaszolók alvási szokásait. A válaszadók 72,5 százaléka nő volt.

Előjöttek a rémálmok is

A leggyakoribb válaszok között szerepelt, hogy nehezebb volt elaludniuk, alvás közben gyakran felriadtak vagy épp túl sokat aludtak, valamint az éjszakai alváshiányukat napközbeni szundikálással pótolták, de a rémálmok is megjelentek a sorban.

A pandémia az alvására is komoly hatással vanForrás: 123rf.com

A válaszolók 20 százaléka számolt be erről. Érdekesség, hogy minden tizedik válaszoló már a világjárvány előtt is szenvedett az alváshiánytól, így a bizonytalanság, az elveszített napi rutin, sőt a családi veszekedések gyakorisága számukra csak fokozta a stresszt.

A kutatók figyelembe vették azt is, hogy az alvászavarok és a depressziós tünetek között szoros kapcsolat van, de érdekességként említik, hogy az álmatlanság súlyossága nem függ össze a depressziós tünetek mélységével. Az egyik értelmezés szerint a jelenlegi válságban a depressziós tünetek viszonylag általánosak, függetlenül az előzetes alvástól vagy mentális egészségi állapottól. A járványhoz kevésbé kapcsolódik a pszichológiai szorongás, azt inkább a napi fizikai és társadalmi változások idézik elő. Az eredmények folyamatosan változhatnak, ahogy egyre tovább és tovább húzódik a járvány, de abban a legtöbb kutató egyet ért, hogy az alvás ugyanolyan fontos a jó életminőséghez, mint a megfelelő táplálék, a napi folyadék és a levegő megléte.