Ismerd meg a szeretetnyelveket!

A legjobbat akartad egy szeretett személynek, de mégsem úgy sült el a dolog, ahogyan eltervezted? A romantikus vacsora nem kívánt fogadtatásra talált, nem örült partnered a gondosan kiválasztott ajándéknak, vagy hiába dicsérted őt, úgy tűnt, meg sem hallja, pedig szíved-lelked beletetted? Könnyen lehet, hogy más a szeretetnyelvetek. Ha még nem hallottál erről a fogalomról, talán itt az ideje, hogy megismerkedj vele!

A szeretetnyelvek különbözősége is rejtőzhet amögött, ha kapcsolatodban vagy akár családodon, baráti körödön belül előfordult már a fentiekhez hasonló eset. Szerencsére egyáltalán nem bonyolult átlátni és megérteni ezt a pofonegyszerű rendszert – ha megismered az öt szeretetnyelvet, valószínűleg te is a homlokodra csapsz majd!

Mindenki profitálhat a szeretetnyelvek megismeréséből

Az elmélet kidolgozója Gary Chapman, egy, már nyolcvannegyedik évében járó amerikai író, párkapcsolati tanácsadó. A doktori fokozattal is rendelkező Chapman igencsak vallásos háttérből érkezik, de a szeretetnyelvek megalkotásában semmilyen hitbéli kérdésnek nincsen szerepe, így ateisták és mélyen vallásos párok, vagy inkább emberi kapcsolataikat fontosnak tartó személyek egyaránt profitálhatnak elméletéből.

Fontos tudni, partnerünk milyen gesztusokat értékel igazánForrás: 123rf.com

A szeretet is elsajátítható

Chapman szerint a szeretet tanulható, akárcsak minden a világon: közlése ötféle csatornán keresztül történhet meg, amelyek közül azt vagy azokat tudjuk a legkönnyebben értelmezni, amelyben mi szocializálódtunk, vagy amelyet személyiségünk kialakított bennünk. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy a nekünk fontos személy vagy személyek nem ezt a szeretetnyelvet értik a legjobban: ilyenkor lehetséges az, hogy mi saját elsődleges szeretetnyelvünknek megfelelően tökéletesen fejeztük ki érzéseinket a másik felé, ám ő ezt nem így érzékeli, ami mindkettőnkben frusztrációt válthat ki. Ha megismerjük a szeretetnyelveket, valamint azt, partnerünk melyiket „beszéli", majd megtanulunk annak nyelvén kedveskedni neki, az szintlépést jelenthet a kapcsolaton belül.

Lássuk, melyek tehát a szeretetnyelvek: egyáltalán nem nehéz tisztába kerülni velük!

Elismerő szavak: akár tetteit, akár személyiségét, akár külsejét dicsérhetjük annak, aki elsődlegesen ezt a nyelvet beszéli, hiszen a szavaknak nagy ereje van.

Minőségi idő: osztatlan figyelemre vágynak azok, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük. Vagyis tedd félre a telefont, kapcsold ki a tévét és figyelj csak rá, lássa, hogy a beszélgetésetek a legjelentősebb dolog, ami éppen történhet veletek!

Ajándékozás: nem az érték számít, de azok, akiknek ez a fő szeretetnyelvük, nagyra értékelik, hogy a másik személy gondolt rájuk akkor, amikor épp nem voltak együtt.

Szívességek: törődésünket a másik irányába azzal is kifejezhetjük, ha levisszük helyette a szemetet, befizetjük a számlákat vagy hazahozzuk munkahelyéről egy fárasztó nap után.

Testi érintés: hatalmas érzelmi erő rejtőzik minden érintésben, akik számára ez fontos, azokat egy érintés töltheti fel igazán.

Mit nyújthat az intimitás egy párkapcsolatban?

Közelség, meghittség, az összetartozás érzése: leginkább erre vágyunk, amikor kapcsolatot építünk valakivel.

Elolvasom


Érdemes tehát partnerünk és persze saját szeretetnyelvünkkel is tisztába jönni: teszteld magad például itt, hogy megtudd, te melyik szeretet nyelvet beszéled, hogy könnyebben értsük saját működésünket és meg tudjuk fejteni párunk szeretetnyelvét is.