Érzelmi intelligenciád sikeressé tehet, így fejleszd!

Az érzelmi intelligenciáról száz éve még senki sem hallott, mára pedig a tudósok ugyanolyan fontosnak tartják, mint az IQ számokat. Összeszedtük, miért ennyire jelentős mindennapi életünkben a társas kapcsolatok és érzelmek megértésének képessége és utat mutatunk fejlesztéséhez.

Az érzelmi intelligencia nem az agyunk racionális intelligenciáját, hanem az emberi képességeinket helyezi középpontba. Ezek a készségek segítenek nekünk felismerni, megérteni és kezelni saját érzelmeinket és a körülöttünk lévő embereket is.

Az érzelmi intelligencia lehetővé teszi az egészséges kapcsolatok kialakításátForrás: 123rf.com

Magas érzelmi intelligenciával sikeresebbek lehetünk

Érzelmi intelligenciánk fejlettsége befolyásolja teljesítményünket az élet minden területén. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyek magabiztosak, empatikusak, optimisták, nyitottak és képesek az önuralomra is, ami miatt könnyebben és gyorsabban tudnak kapcsolatokat kialakítani másokkal. Ezek a készségek hozzásegítenek a sikerhez bárhol, ahol szervezett struktúrában kell együttműködni más emberekkel, például munkahelyen, családban vagy társaságban. Az érzelmi intelligencia képességei önmagunk menedzselésében is fontos szerepet játszanak: elsajátításukkal hatékonyabban be tudjuk osztani időnket és energiánkat RocheMartin érzelmi intelligencia platform eredményei szerint.

Az érzelmi intelligencia összetevői

Az érzelmi intelligencia különböző készségekből áll. Vannak olyanok, akik ösztönösebben tudják alkalmazni ezeket, de az érzelmi intelligencia tanulható és folyamatosan fejleszthető bárki számára, aki fektet bele kellő energiát. Ez a négy fő készség:

  • az öntudatosság,
  • az önszabályozás,
  • az empátia és
  • a szociális készségek.

Az öntudatosság annak a képessége, hogy képesek vagyunk azonosítani és megérteni saját érzelmeinket és másokra gyakorolt hatásukat. Ez az érzelmi intelligencia alapja, a többi készség mind az öntudatosságra épül. „Ha tisztában vagyunk az érzelmeinkkel, el tudjuk kezdeni őket kezelni" – nyilatkozta dr. Margaret Andrews a Harward-nak. Az öntudatosság igen fontos, ugyanis az érzelmeink befolyásolják a hangulatunkat, viselkedésünket, másokkal való interakcióinkat is. Tasha Eurich szervezetpszichológus szerint az öntudatos emberek kreatívabbak, jobb döntéseket hoznak, erősebb kapcsolatokat építenek ki és hatékonyabban kommunikálnak.

A magas érzelmi intelligencia könnyebbé teszi a csapatmunkátForrás: 123rf.com

Az önszabályozás alatt érzelemeink és reakcióink kezelését értjük. Ha megértjük érzelmeinket, képesek leszünk szabályozni azokat. Ez azt jelenti, hogy kordában tudjuk tartani a zavaró érzelmeket is, mely által nyugodtabbak és átgondoltabbak leszünk. A jó önszabályozással rendelkező emberek általában pozitív szemlélettel élnek és remek az alkalmazkodóképességük is.

Az empátia annak a képessége, hogy észrevegyük és megértsük mások érzelmeit is. Ez lehetőséget ad arra, hogy mások érzelmeihez kapcsolódjunk, és javítsunk rajtuk valamilyen módon. Margaret Andrews szerint az empatikus emberek könnyebben együtt tudnak érezni másokkal, és bele tudják magukat képzelni a helyzetükbe.

A szociális készségek magukba foglalják a konfliktuskezelést, a csapatmunkát, mások kezelését és inspirálását. Ezek lehetővé teszik az egészséges kapcsolatok kialakítását és fenntartását. Az erős szociális készségekkel rendelkező emberek a csapatmunka és a szervezetek lelkei, hiszen megértik a többieket, és ez a tudás cselekedeteikben is megjelenik.

Teszt: Mennyire magas az érzelmi intelligenciád?

A magas érzelmi intelligencia szint elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz, lehet akármilyen nagy az IQ szintünk. Vajon te mennyire tudod uralni az érzelmeid?

Letesztelem!

Ne felejtsük el, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése egy életre szóló folyamat, amely állandó gondoskodást és hosszútávú odafigyelést igényel. Ezek a készségek egymásra épülnek, így egyiket sem lehet elhanyagolni. A befektetett energia azonban mindenképp megéri, hisz a magas érzelmi intelligencia segít önmagunk legjobb verziójává válni.