Ma van a lelki egészség világnapja

A lelki egészség világnapját 1992 óta ünnepeljük minden év október 10-én. Az eseményt a Lelki Egészség Világszövetsége alapította, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pszichiátriai problémákra, az ezzel élő emberek mindennapi nehézségeire, valamint, hogy középpontba állítsa a lelki egészséget.

A Világszövetség (World Federation for Mental Health) 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. Az elmúlt években világszerte népszerűvé vált ez a nap, ami azt mutatja, hogy a mentális egészségre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni, mint azt sokan gondolnák.

A mentális egészségünk alapvető és fontos része egészségi állapotunknakForrás: 123rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya. Hangsúlyozzák: a mentális egészségünk alapvető és fontos része egészségi állapotunknak, erről azonban néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Ne legyints a depresszióra!

A lelki egészség nem mindenki számára természetes, és nem mindenki számára érthető. A depressziót sokan még mindig csak valami kitalált betegségnek vélik, pedig az orvosi értelemben vett depresszió nem egyezik meg a szomorúsággal, átmeneti rosszkedvvel. Ezt a diagnózist mindig szakember állítja fel, pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján. A háttérben pedig az erre a kórképre hajlamos embereknél rengeteg minden állhat: magánéleti problémák, munkahelyi zűrök, gyász feldolgozása vagy épp gyerekkori traumák. Éves szinten közel 700 ezer magyar szembesül azzal, hogy depressziós és sajnos, szinte már bárkit érinthet. Az utóbbi években a betegség kezdete egyre fiatalabb korra tolódik, 20–30 év közé, de nem ritkán már a serdülőkorban jelentkezhetnek az első tünetek.

A világjárvány fokozta a helyzetet

Egyéni stressz mindenkit ér, de 2020 elején olyan sokkot kapott a világ, ami még az addigi lelkileg erős embereket is megviselhette. A koronavírus-járvány globálisan idézte elő a rosszabbodó mentális egészséget. Megváltozott az életmódunk, felborult a napi rutinunk. A járvány megzavarta a gazdasági/oktatási lehetőségeket, és társadalmi elszigeteltséghez vezetett.

Ma van a lelki egészség világnapja, figyelj magadra!Forrás: 123rf.com

Egy nemzetközi online kutatás szerint nem csak rosszabbul alszunk a Covid-19 óta, hanem a depressziós tünetek is szélesebb körben terjedtek el. A szakemberek ennek a helyzetnek még nem látják a végét, éppen ezért különösen fontos az idei lelki egészség világnap. A Világszervezet azt szorgalmazza, hogy a mentálhigiéniés ellátás minden ember számára egyformán elérhető legyen, világszerte.

Merj szakemberhez fordulni!

A legfontosabb, hogy ne legyen „ciki" pszichiáterhez, pszichológushoz fordulni. Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, akár háziorvosodat is felkeresheted panaszaiddal, és ne titkold, hogy lelki betegségre gyanakszol. A megbélyegzés helyett választhatod a gyógyulást is.

A migrén hatása a mentális képességekre
A migrén a második leggyakoribb fejfájástípus, mely hazánkban több mint 1 millió embert érint. A migrént közepes vagy erős, sokszor féloldali, általában lüktető jellegű fejfájás jellemzi... Elolvasom!

10 dolog, amit a lelki egészségedért tehetsz

A Nemzeti Mentális Egészségügyi Szövetség tíz pontban meghatározta, hogy mit tehetünk a lelki egészségért. Próbáld ki akár fokozatosan, és idővel azt veszed észre, hogy az életed része lett a mentális önkarbantartás.

  • Értékeld magad!
  • Vigyázz a testedre!
  • Vedd körül magad jó emberekkel!
  • Szánj időt arra, hogy segíts másoknak!
  • Fogadd el, hogy a stressz az élet része!
  • Csendesítsd el az elméd! Meditálj, relaxálj!
  • Tűzz ki reális célokat!
  • Szüntesd meg az egyhangúságot!
  • Kerüld az alkoholt és a drogokat!
  • Merj segítséget kérni!