10 tipp az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Az érzelmi intelligenciánk fejlettsége befolyásolja a teljesítményünket az élet minden területén. Elengedhetetlen a kapcsolataink kezeléséhez, a csapatmunkához és a magabiztossághoz is. Összeszedtük, mely gyakorlatok segíthetnek elindulni a magas érzelmi intelligenciához vezető úton.

Az érzelmi intelligencia készségekből és viselkedési mintákból áll össze. Négy fő összetevője az öntudatosság, az önszabályozás, a társasági tudatosság és a szociális készségek. A magas érzelmi intelligenciával járó magabiztosság, empátia, optimizmus és önuralom mind hozzásegíthetnek sikereink eléréséhez, kihívásaink megugrásához.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése egy folyamatos tanulás, a fejlődés gyorsasága azonban személyenként eltérő. Vannak, akik ösztönösen magukévá teszik a készségeket, mások viszont csak kemény munka árán tudják elsajátítani őket. A következő tíz gyakorlattal nagymértékben tudod növelni az érzelmi intelligencia szintedet.

Gondolkodtál már azon, mi motivál téged igazán?Forrás: 123rf.com

1. Tudatosan vizsgáld meg érzelmeidet!

Vizsgád meg, milyen érzelmeket tapasztalsz különböző szituációkban, és tudatosítsd őket magadban! Hogyan érzed magad például egy stresszes szituációban? Ez milyen reakcióra késztet? Ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra, és elgondolkodni azon, hogy tényleg az első ösztön alapján akarod-e kezelni a helyzetet, vagy lenne jobb megoldás is? Ha képes vagy ezt átgondolni, és jobb belátás szerint cselekedni, akkor máris nagy lépést tettél érzelmi intelligenciád fejlesztésében.

2. Kérj visszajelzést a körülötted lévőktől!

Az öntudatosság fejlesztésére remek lehetőség, ha visszajelzéseket kapsz magadról. Kérdezd meg a barátaidat, kollégáidat vagy családtagjaidat, hogy ők hogyan látják a viselkedésed, hogyan szoktál reagálni különböző helyzetekre, hogyan kezeled a konfliktusokat! Készülj fel arra, hogy a válaszok nem azt fogják tükrözni, amit te szeretnél hallani, hanem azt, ahogy mások látnak téged – figyelmeztet a Harvard szakmai fejlődés blogja.

4. Kérdőjelezd meg saját meggyőződéseid!

Könnyen kerülhetsz olyan véleménybuborékokba, melyben csak a saját gondolataidat megerősítő véleményekkel találkozol, hiszen hasonló nézetekkel rendelkező emberekkel vesszük magunkat körbe. Ez a folyamat természetes, de a fejlődésre hasznos módszer, ha tudatosan kilépsz a véleménybuborékjaidból, és a több oldalról megvizsgálsz egy-egy témát. Lehet, hogy továbbra sem fogsz más véleményekkel egyetérteni, de ez segíthet új szemszögek felfedezésében.

A testbeszéded sokat elárul rólad másoknakForrás: 123rf.com

5. Vállalj felelősséget a viselkedésedért!

Az érzelmeit mindenki maga kontrollálja, ezért te tehetsz arról, hogyan viselkedsz. Ha vállalod a felelősséget saját cselekedeteidért, sokkal alaposabban át fogod gondolni, mit teszel és miért.

6. Ismerd el a pozitívat és a negatívat is!

Az érzelmi intelligencia a kiegyensúlyozottságról szól. Ismerd el magadnak, ha valami pozitív dolgot értél el, légy magadra büszke, ünnepelj! Azonban a negatív történéseket is be kell vallani magunknak, hiszen ezekből is tanulni lehet. Minél több érzelmedet ismered meg mélyen, annál teljesebb egyéniséggé válhatsz.

7. Láss a motivációid mélyére!

Gondolkodtál már azon, mi motivál téged igazán? Ennek megértése, és szem előtt tartása sokat segíthet stresszes szituációk és kihívások idején, de a mindennapi életben és az önismeretben is. Ha már tudod, hogy mi motivál igazán, sokkal hatékonyabb leszel, mint ha cél nélkül dolgoznál a RohceMartin érzelmi intelligencia platform tapasztalatai alapján.

8. Lépj ki a komfortzónádból!

Ha sosem hagyod el a komfortzónádat, sosem tudod meg igazán, hogy mekkora potenciál rejtőzik benned. Állíts magad elé fokozatosan megugorható kihívásokat, melyek fejlesztenek téged!

Mennyire magas az érzelmi intelligenciád?

A magas érzelmi intelligencia szint elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz. Vajon te mennyire tudod uralni az érzelmeid?

Letesztelem!

9. Hallgasd meg a másikat!

Az empátia, mások megértésének készsége a meghallgatással kezdődik. Amikor valaki beavat az érzéseibe, próbáld meg nem félbeszakítani. A te gondolataidat és problémáidat tedd félre, amíg ő beszél, és hallgasd végig, hogy teljesen megérthesd.

10. Testbeszéded legyen nyitott

A testbeszéded sokat elárul rólad másoknak még azelőtt, hogy egyáltalán be tudnál mutatkozni. Az arckifejezéseid, testtartásod és hangnemed mind közvetítenek valamit másoknak a hangulatodról.

Az érzelmi intelligenciád fejlesztésével és a készségek sikeres alkalmazásával hatékonyabb tudsz lenni életed összes területén.