Ismerd meg a menstruációt támogató gyógyteákat

Szeretnéd természetes úton támogatni testedet a ciklusod alatt? Tudod mely gyógyteák lehetnek a leghasznosabbak számodra a tünetek enyhítésére? Mennyire ismered a gyógyteák hatásait?

A gyógyteák (=forró vízzel felöntött gyógynövényekből álló italok) igen népszerűek, s ezeknek már a történetük kezdete óta pozitív egészségügyi hatásokat is tulajdonítanak. Széles körben képviseltetik magukat a különböző kultúrák hagyományos gyógyászatában. A gyógyteák alkalmazhatóak kiegészítő terápiaként, vagy önmagukban a megelőzés részeként. Természetes gyógymódjai is lehetnek a kellemetlen menstruációs panaszoknak is.

Segíthetnek a gyógyteák a menstruációs fájdalmakonForrás: 123rf.com

A fájdalmas és rendszertelen havi ciklus hátterében hormonális probléma vagy szervi elváltozás is állhat, ezért mindenképpen ajánlott az alapos orvosi kivizsgálás és az okok feltárása.

Nők közel 80 százalékát érinti

PMS (premenstruális szindróma) tünetek a ciklus luteális fázisában jelentkeznek és súlyosbodnak, ezért a teák fogyasztásának megkezdése már az ovuláció utáni időszakban ajánlott. PMS tünetek alatt pszichológiai és testi tüneteket értünk. Többek között közérzet és hangulatváltozást, de jelentkezhet ingerlékenység, nyugtalanság, valamint hasi puffadás, fejfájás és mellérzékenység is. Ezek jelenléte ciklusonként különböző mértékű lehet.

Érdemes lehet kipróbálni

A teák mérsékelhetik a havi ciklusod kellemetlen tüneteit, elviselhetőbbé tehetik számodra fájdalmaidat a nehéz napokon.

  • A cickafark (Achillea millefolium) olyan gyógynövény, mely elsősorban a nők számára fontos, akár fiatal lányokról van szó, vagy változó korban lévő hölgyekről. Kedvezően befolyásolhatja a női medence szerveinek működését. Kitűnően hathat a hasi fájdalmakra és a puffadásra. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapitó hatása is lehet – emellett görcsoldó és nyugtató – bár a tea íze keserű lehet egyesek számára.
  • Menstruációs zavarok esetén réti palástfű virágos hajtásának (Alchemilla vulgaris) fogyasztása ajánlott. Kiváló összehúzó, gyulladáscsökkentő hatása lehet.
  • A citromfű (Melissa officinalis) áldásos hatása leginkább a premenstruációs időszakot támogathatja. Az érzelmeket érintő tünetek megkönnyítője, mint az ingerlékenység, hangulatingadozás, nyugtalanság. Kellemes ízű.
  • Az erdei málnalevél ((Rubus idaeus) a görcsök oldását segítheti. A tea tannint tartalmaz, mely a méh izomzatának ellazítását segítheti elő. Korlátlan ideig fogyasztható akár napi szinten.
  • A gyömbér (Zingiber officinale) jól ismert a gyulladás- és fájdalomcsillapító hatásáról. A friss gyömbért lereszelve vagy apró darabokra vágva forrázhatjuk le. Erős, intenzív, enyhén csípős íze van.
  • A réti palástfüvet (Alchemilla vulgaris) mentsruációs vérzések csillapítására és a ciklus rendellenességére ajánlják.
  • A pásztortáska (Capsella bursa) a menzesz fájdalmait enyhítheti, emellett ciklus-szabályzó.
  • A rozmaring (Rosmarinus officinalis) jó görcsoldó, menstruációs zavarokra ajánlják.

Így készítsd el

A teafüvet forró vízzel forrázd le és kb. 15 perc után szűrd. Ha sokáig áztatod, keserű lehet az íze. Lehetőség szerint ajánlott ízesítés nélkül, langyosan fogyasztani. Érdemes éhgyomorra inni vagy étkezések után 3 órával. Fontos figyelembe venni, hogy a gyógynövények lassan fejtik ki hatásukat, ezért türelmesnek kell lennünk velük szemben.

A menstruáció előtti mellfeszülés vitaminnal is enyhíthető
Az E-vitamin nők milliói számára könnyítheti meg a menstruáció előtti napokat. Elolvasom