Megelőzhető-e a depresszió?

A depresszióról nagyon sokat hallunk, sokszor talán nem is pontosan azt értjük alatta, amit kellene, de a nagy kérdés, hogy vajon megelőzhető-e? A válasz: igen. A megelőzés tekintetében léteznek elsődleges, másodlagos és harmadlagos lehetőségek.

A Mélylevegő Projekt – akik 2021 augusztusában „Mutasd meg ami benned van" címmel fotókihívást szerveztek, hogy bemutathassák a major depresszióval élők mindennapjait – összeállításából kiderül, hogy a depresszió megelőzhető lehet.

A depresszióról nagyon sokat hallunk, de vajon ismerjük is?Forrás: 123rf.com

Elsődleges megelőzés

Az elsődleges megelőzésről egészséges embereknél beszélhetünk, akiknél még egyáltalán nem jelentkezett depressziós epizód vagy tünet. A mentális egészség fenntartása és fejlesztése nem csupán a depresszió, hanem az egyéb mentális zavarok megelőzését is segíti. Mindenkinél, és kiemelten, akiknél nagyobb a depresszió kialakulásának rizikója – vagyis olyanoknál, akiknél az első vagy másodfokú rokonok között major depresszió vagy bipoláris betegség, illetve szuicídium előfordult – az alkohol, a dohányzás és drogok kerülése, valamint az alvás-ébrenlét ciklusok pontos betartása, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás kiemelten fontos, az elsődleges prevenciót szolgálja.

Másodlagos megelőzés

Másodlagos megelőzés alatt a depressziós epizód megfelelő és időben elkezdett kezelését értjük, mivel az időben elkezdett depresszió elleni kezeléssel megelőzhetjük a súlyosabb állapot, illetve a szövődmények kialakulását. A megelőzés fontos eleme, hogy az orvos – elsősorban a háziorvos – időben észrevegye a tünetek mögött meghúzódó depressziót, és irányítsa tovább a beteget szakorvoshoz.

Harmadlagos megelőzés

A harmadlagos megelőzés a már korábban jelentkezett depressziós epizód újbóli előfordulásának elkerülését jelenti, hosszú távú (profilaktikus) gyógyszeres kezeléssel vagy célzott pszichoterápiával. A depresszió megelőzésében rendkívül nagy jelentősége van az orvos-beteg kapcsolatnak. A pszichoedukáció keretében a beteget a kezelőorvos felkészíti arra, hogy korán észrevegye depressziójának esetleges újbóli jelentkezését.

A megelőzés tekintetében léteznek elsődleges, másodlagos és harmadlagos lehetőségekForrás: 123rf.com

Kikre hathat még a depresszió?

A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint a krónikus betegségekben szenvedők hozzátartozóinak nagyobb lelki és gazdasági hátránnyal kell szembenézniük, mint az átlag társadalomnak. Mégis, a legtöbb teherrel a depresszióval küzdők családtagjai szembesülnek. Gyakran alakul ki náluk szorongás, alvászavar, ami hatással van mindennapi teljesítményükre is.

Mit lehet tenni a depresszió ellen?

A megelőzés mellett nagyon fontos kiemelten kezelni a major depressziót övező társadalmi stigmatizálás csökkentését a hatékonyabb kezelés érdekében. De fontos az öngyilkosságok megelőzése, öngyilkossági kísérletek csökkentése (iskolai, országos prevenciós programok, betegszervezetek segítségével), alapellátásban dolgozók érzékenyítése, terápiás irányelvek folyamatos frissítése, gyógyszerterápiás alternatívák bővítése, valamint a sürgősségi pszichiátriai részleg kialakítása.

Akire érdemes hallgatni: Nick Vujicic
Biztosan te is szoktad úgy érezni, annyi rossz összejött egyszerre, hogy ettől minden kilátástalannak tűnik. Elolvasom!

Különböző országos népegészségügyi programok szervezésével, média/közösségi média kampányokkal, iskolai programokkal sikeresen növelhető lenne a major depresszió társadalmi elfogadottsága.