Mutasd meg ami benned van: fotókon, hogy milyen az élet depresszióval

Magyarországon minden 14. embert érint a major depresszió. A Mélylevegő Projekt egy olyan fotókiállítást szervezett, ahol a képeken és hozzájuk fűződő gondolatokon keresztül mutatja be, hogyan látja és éli meg egy major depresszióval élő ember a mindennapokat.

A Mélylevegő Projekt 2021 augusztusában „Mutasd meg, ami benned van" fotókihívását azzal a céllal indította, hogy az érintettek által beküldött képek segítségével ne csak online, hanem offline is bemutathassák a major depresszióval élők mindennapjait, nehézségeit, és egy megértőbb, támogatóbb társadalmi környezet létrejöttét segítsék.

Mutasd meg, ami benned van fotókihívásForrás: Mélylevegő Projekt

A kihívásra major depresszióval diagnosztizált emberek jelentkezhettek egy Facebook zárt csoporton keresztül.

A három hetes fotókihívás során minden héten kiválasztották a legjobb, legmegérintőbb fotókat, és a hozzájuk tartozó gondolatokat. A három hét alatt végül 28 fotót emeltek ki 7 alkotótól.

Forrás: Mélylevegő Projekt

A képek felhívják a figyelmet a betegséggel élők terheire, az őket övező stigmatizáció feloldásának sürgető szükségességére. A kiállítás az érintetteket is megszólítja: láthatják, hogy nincsenek egyedül, hiszen sokan küzdenek hasonló problémákkal. Segíti a hasonlóságok megtalálását, hogy kevésbé érezze magát elszigetelve, aki depresszióval él.

A kiállítás a Magyar Pszichiátriai Társaság szakmai támogatásával jött létre.