Elképzelhetetlenül nehéz lehet az élet depresszióval

A major depresszió Magyarországon minden 14. embert érinti. Nem csak ez a szám döbbenetes, hanem az is, hogy a betegség okozta teljes gazdasági teher évente több mint 362 milliárd forint. A Covid-19 járvány ezt a helyzetet a mai napig tovább súlyosbítja.

A major depresszió ma Magyarországon 700.000 embert érint. A magas szám ellenére még mindig jelentős megbélyegzést tapasztalhatnak a betegséggel élők. Pedig a major depresszió egy olyan betegség, ami nem egyenlő a szomorúság érzésével vagy az átmeneti rosszkedvvel.

A major depresszió Magyarországon minden 14. embert érintForrás: 123rf.com

A depresszió diagnózisát pszichológus vagy pszichiáter szakorvos állítja fel pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján – írja a Mélylevegő Projekt, akik 2021 augusztusában „Mutasd meg ami benned van" címmel fotókihívást szerveztek, hogy bemutathassák a major depresszióval élők mindennapjait.

Mi minden fokozhatja a depresszió kialakulását?

A kezeletlen depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, melynek része lehet a beteg produktivitás-csökkenése, családi, baráti kapcsolatainak elmaradása, munkanélkülisége, életminőségének romlása, önellátási képtelensége, vagy akár öngyilkossága is.

A jelentős stresszhelyzetek, veszteségek (pl. akár pandémia okozta gyász, anyagi veszteség, súlyos betegség) fokozhatják a depresszió kialakulásának esélyét. A legfrissebb adatok alapján láthatóvá vált, hogy a Covid-19 járvány tovább rontotta a mentális betegségeket övező helyzetet.

A major depresszió tünetei jelentős szenvedést okozhatnak

  • lehangoltság
  • örömtelenség, motiválatlanság
  • a szokásos tevékenységeit már képtelen, vagy erősen korlátozott mértékben képes folytatni
  • alvászavar
  • étvágyzavar
  • pszichomotoros gátoltság vagy agitáció
  • reménytelenség
  • önértékelés, értéktelenség és bűntudat érzés
  • halálvágy, öngyilkossági gondolatok és kísérletek
  • a súlyos depresszió pszichotikus tünetekkel is járhat, például: téveszmék, ritkán hallucinációk
Figyeljünk arra, aki segítségre szorulForrás: 123rf.com

Kezelhető a major depresszió?

Igen. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint enyhe és középsúlyos depresszió kezelésére pszichoterápia, súlyos depresszió, illetve az előbbiek kellő hatékonyságának hiánya esetén pedig pszichoterápia és gyógyszeres kezelés kombinálását javasolja.

A jelenleg elérhető antidepresszívumok biztonságosak, alkalmazásuk pszichiáter felügyelete mellett történik, aki időszakos labor- vagy egyéb egyszerű vizsgálatokat rendelhet el. Mai ismereteink szerint nincsen univerzális antidepresszívum, és a depressziós betegek – a diagnosztikai kategóriáktól és az aktuális súlyosságtól függetlenül – különböző hatásmechanizmusú antidepresszívumokra reagálnak.

A major depresszió társadalmi szerepe

Kutatások szerint az öngyilkosságot elkövetők vagy megkísérlők 65–87 százaléka (nem kezelt) depresszióban szenved az elkövetés idején, valamint a kezeletlen major depressziós betegek 15–19 százaléka öngyilkosságban hal meg. Ezzel szemben a sikeresen kezelt depressziós betegeknél a befejezett öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek gyakorisága is a tizedére csökken. 2019-ben 1550 befejezett öngyilkosság történt, eszerint több mint 1000 önkezűleg elkövetett halálesetben játszhat szerepet a depresszió.

Meditáció: a legolcsóbb stresszoldó
Ma már nem csak a spirituális fejlődésre vágyók gyakorlata, egyre szélesebb körben használják kifejezetten relaxáció és stresszcsökkentő hatása miatt is. Elolvasom!

A megelőzésben fontos szerephez jut az, hogy az orvos – elsősorban a háziorvos – időben észrevegye a tünetek mögött meghúzódó depressziót, és irányítsa tovább a beteget szakorvoshoz. De ugyanakkor az is, hogy mi is fel tudjuk ismerni, ha a környezetünkben – szeretteink, barátaink közül – valaki a depresszió jeleit mutatja. Próbáljunk meg segíteni!