Maradj önmagad anyaként is

A szülőség az első években minden időt és energiát felemésztő élmény is lehet, de eljön az a pont, amikor gyermeked érdekében is fontos, hogy egy kicsit visszatérj régi önmagadhoz, vagy megtaláld új identitásodat.

Az anyaság életünket fenekestül felforgató élmény, mely természetéből fakadóan más, mint az apaság. Az édesanya az, aki a terhességet követően egy sorsfordítóan intenzív élmény, a szülés után kettesben marad otthon az újszülöttel. Könnyen lehet, hogy ha nem órákon át édesdeden mosolygó és kiságyában egyedül elalvó babát kap – ami, bár eszményi kép, azért a valóságban igen ritkán fordul elő –, a következő, hosszú hónapok, akár évek úgy forgatják fel életét, ahogy azt korábban nem hitte volna.

Kell idő gyermek nélkül isForrás: 123rf.com

Az első gyermek gondozásának megtanulása komoly feladat: a sablonmegoldások ritkán jönnek be, a baba-mama párosra kell szabni mindent az etetéstől az altatásig. Hogy akár szoptatás, akár altatás, akár csak a mindennapok terén a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen életünk, rengeteg energiába kerül, és akkor még ott vannak az egyéb tennivalók a ház körül vagy a családban. Sokszor innen zuhanunk abba a korba, amikor a gyermek közösségbe kerül, beszoktatunk, dolgozunk, majd ápoljuk a gyakran betegeskedő bölcsist, ovist: sokakat darál be reménytelenül a kisgyermekes mindennapok mókuskereke.

Belefásulsz, ha nem lépsz ki néha szerepedből

Egyszer csak azt vesszük észre magunkon, folyamatosan ingerültek vagyunk. Loholunk a feladataink és a gyermekünk után, és nem csoda, hogy közben feszít valami állandó elégedetlenség, meg persze ahhoz kapocslódó lelkiismeretfurdalás is. Miért nem lehet az életem egy kicsi spontánabb, tartalmasabb, olyanabb, mint régen volt? És miért vágyom erre, miközben itt van a mindennél jobban szeretett gyermekem?

Az anyaságban ilyen módon végleg feloldódni előbb-utóbb felőröl. Ha másról sem szól az életünk, mint egy feladatunk, egyfajta minőségünk képviseléséről, az a szerep igazi énünk fölé helyezkedik. A gyermekemben lelt öröm csodás, de a körülötte forgó világ fárasztóbb annál, hogy ne tartsak szünetet.

Az anyaság sokszor nehézForrás: 123rf.com

Találj rá énedre az anyaságban is

Épp ezért fontos visszatérni egykori önmagunkhoz, vagy megkeresni az újat. Ha korábban extrém sportokat űztünk, havonta utaztunk új helyre, folyamatosan buliztunk vagy kétévente váltottunk országot, az jó eséllyel most már nem olyan könnyű. Mindenki maga érzi, mi az, amit gyermek előtti életéből átmenthet, és mi az, amiben új szokásokkal tud örömöt lelni.

A sport sokat segíthet: kikapcsol, energizál, feltölt. De jó, ha intellektusunknak is adunk valamit: nem kell nagy dolgokra gondolni, de este a Facebook pörgetése helyett olvashatunk, megnézhetünk egy filmet, vagy jegyet vehetünk egy streamelt színházi előadásra is. Jártunkban-keltünkben útba ejthetünk egy múzeumot, vagy egyszerűen felhívhatunk egy barátot, akivel szívesen beszélgetnénk, de csak nem jön össze az a találkozó.

Csak a kezdet nehéz

Érdemes megpróbálni elővenni a régi hobbikat vagy találni egy újat: például a felnőtt színezőkhöz különösebb befektetés sem kell, ráadásul apránként is dolgozhatunk a képeken például. És mozduljunk ki otthonról is, ha lehet: önmagában a környezetváltozás is sokat segít.

Belső csend: menekülés a stressz elöl
Hétköznapi tevékenységekkel, például kötéssel vagy akár zenehallgatással is megtalálhatod a harmóniához vezető utadat: tippjeink ebben segítenek. Elolvasom

Elsőre nehéznek tűnhet időt szakítani ilyesmire is kicsi, vagy esetleg több gyermek mellett, de megéri. Ha belevágsz, érezni fogod magadon a pozitív hatást, ha pedig életed részévé válik, hogy magadra is szánj időt, az feltölt és átsegít a nehezebb napokon is.