Betegségmegelőzésre is jó a természetjárás

Civilizációnk egyik negatív hozadéka, hogy egyre inkább elszakadunk a természettől. A világ népességének fele városokban él, ahol a természetes környezettel való érintkezés lehetősége korlátozott. 

A koronavírus miatti, több mint egy éven át elhúzódó izoláció életeket mentett, azonban az is tény, hogy ez az időszak tovább erősítette a természettől való elszakadásunkat. Hirtelen a négy fal közé kényszerültünk, megszokott kikapcsolódási lehetőségeinktől, színházba, moziba, éterembe járástól megfosztva. A magány, a végeláthatatlan bezártság, a szociális kapcsolatainktól való elszakítottság, az állandó bizonytalanság és félelem elhozza életünkbe negatív hozadékát. A fizikai problémák mellett a depresszió, a szorongás és az ingerlékenység egyre nagyobb arányban van jelen. Az ilyen lelki eredetű betegségek megelőzésében és kezelésében nagy segítségünkre van a természettel való kapcsolat megerősítése, a zöld környezeteben eltöltött idő kitágítása. Nincs más dolgunk, mint a város szorításából szabadulva nekivágni erdőnek-mezőnek.

 

A természettől való elszakítottság hatással van hangulatunkra.Forrás: 123rf

 

A természetjárásnak több pozitív hatása van, mint gondolnánk

Egy kirándulás lenyugtat, elcsendesít bennünket. Az aktív mozgás segíti az immunrendszer megerősödését, növeli fittségünket és a napon töltött idő D-vitaminnal látja el szervezetünket. Nem mellékes előny az sem, hogy a friss, tiszta levegőn való rendszeres túrázás segítségünkre van a karanténpocak eltüntetésében és jó hatással van hangulatunkra és alvásunk minőségére. A Washingtoni Egyetem Kreatív Környezetvédelmi Központja összegezte a témában készült kutatásokat, melynek alapján már bizonyított, hogy a szabadban végzett aktív időtöltés széles körű egészségügyi előnyökkel jár. A természettel való kapcsolatfelvétel ígéret számos testi-lelki egészségügyi kihívásra, úgy, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegég, egyes rákos megbetegedések, a depresszió és szorongás megelőzésére, enyhítésére.

A természettjárás segít számos testi-lelki egészségügyi probléma enyhítésében.Forrás: 123rf /Lev Dolgachov

A természet hangjai oldják a feszültséget

Jó hírrel szolgálhatok azok számára is, akik nehezebben veszik rá magukat egy izzasztó hegy meghódítására. Ha szívesebben hallgatnánk a madarak csicsergését egy turistaház teraszán vagy egy árnyas megbúvó ligetben piknikeznénk ebéd gyanánt, a természet gyógyító ereje hangjain keresztül is hat ránk. Rachel T.Buxton, az ottawai Carleton Egyetem természetvédelmi biológusának tudományos publikációja szerint a természet hangja már önmagában segít. A nemzeti parkokban végzett kutatás eredményei megerősítik, hogy az állathangok, valamint a szél, a víz, az eső hangjai jó hatással vannak közérzetünkre; csökkentik a pulzus számot, így a stresszt és a bosszúság érzését, fokozza a kognitív teljesítményt.

A természet szépségével, hangjaival ránk vár.Forrás: 123rf

Akár hangfürdőzünk egyet a város morajló zaját magunk mögött hagyva, vagy leporoljuk bakancsunk és nekivágunk az erdőnek, a természetben eltöltött idő életre szóló lehetőséget kínál bajaink enyhítésére.