Az edzés 5+1 előnye, ami megváltoztatja a mindennapjaidat

Hogy a rendszeres mozgástól szebbek, vékonyabbak, fiatalosabbak leszünk, talán már mindenki tudja. Ám a napi vagy heti sportolás nem csak ezért jó. Számos olyan jótékony hatása van, ami fel sem merül az emberben, amikor úgy dönt, hogy sportolásra adja a fejét. Garantáltan meg fog változni az életed.

1. Nagyobb lesz az akaraterőd

Ma már nem feltétlenül szükséges egy személyi edző ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő edzéstervet. Nagyon sok olyan applikáció van – ingyenes is – ahol nemre, korra, súlyra, de még sérülésveszély elkerülésre is össze lehet állítani a saját edzésünket. Ezek az appok rendelkeznek olyan funkcióval is, melyek motiválni tudják az embert. Hirtelen azt veszed észre, hogy nem akarsz már kihagyni egy edzést sem, többet vagy gyorsabban akarod csinálni, mint tegnap, és élvezni fogod, hogy égeted a kalóriákat. Eltökéltség költözik a mindennapjaidba, és ez az akaraterő nem csak a sportban fog megmutatkozni.

Nagyobb lesz az akaraterődForrás: 123rf.com

2. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

A rendszeres testmozgás – többek között – hozzájárul az egészséges életmódhoz, megvédi a szívet, javítja a keringést és a vérnyomást. A felhalmozódott hasi zsír növeli a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ezért, ha két-három naponta legalább 30 percet mozogsz, máris tettél valami az egészséged megóvásáért.

3. Jobban fogsz aludni

A mozgás endorfint termel, ami amellett, hogy boldogságérzetet biztosít, sokszor feszültséget is okoz a testben. Éppen ezért az edzést sose hagyd a késői órákra. Ideális 19 óráig végezni a sportolással, ebben az esetben a mozgásnak jótékony hatása lesz az alvásodra is. Az agy intenzívebben pihen és mélyebben tudsz aludni.

4. Fejleszti a memóriát

Ha már az agy került szóba: a sport arra is jó, hogy fejlessze a memóriát. Az izzadás során megnő a hippocampusban a memóriáért és tanulásért felelős sejtek termelődése, így könnyebben fogsz új ismereteket elsajátítani, de a meglévő tudásod is élénkebb, frisebb lesz.

Szabadság és dinamikaForrás: 123rf.com/Alena Ozerova

5. Csodaszer a léleknek

Szintén az endorfinnal köszönhető, hogy csökken a fájdalomérzetet a testben, eltűnik a nyugtalanság, enyhül a depresszió tünete is. Mindezt felváltja az erősödő önbizalom, és amennyiben ezt már tapasztaltad, az a lelkednek is jót fog tenni. Hasonlóan az akaraterőhöz, ez a tulajdonság is hasznos lesz az élet más területén.

5+1. Javítja a párkapcsolatot is

Erről megoszlanak a vélemények, mert nem mindenki szeret a párjával együtt edzeni. Azok a párok viszont, akik a közös sport mellett teszik le a voksukat, rendszerint elégedettebbek a szerelmi életükkel és nagyobb intimitást élnek meg a társuk mellett. A közös hobbi és a kölcsönös motiváció erősítő hatással bír, sokkal kitartóbbak lesznek a sportban, valamint a magánéletben is.