Tanácsok télen (is) futóknak

A hidegben sokan hajlamosak begubózni, és még a szokásosnál is kevesebbet mozogni. Pedig kocogni, futni – bizonyos szabályok betartása mellett – még a fagyban is lehet.

A téli sportoláshoz a legfontosabb ajánlás a sál-, sapka- és kesztyűviselés mellett a réteges öltözködés.

Néhány szabály betartásával hidegben is ajánlott kocogni, futniForrás: 123rf.com

A hidegben történő futáskor – ugyanúgy, mint a nyári melegben – felgyorsul az anyagcsere, hamar kimelegszik és megizzad az ember, ezért célszerű több vékony rétegből álló sportöltözetet viselni.  

Ugyanebből a megfontolásból célszerűbb a műszálas ruházat, mint a gyapjúszövet: jobban "lélegzik" és kevésbé szívja magába a verejtéket. A sapka nagysága és minősége sem lényegtelen szempont,

a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át távozik, párolog el.

Így készülj fel, ha télen kirándulsz!
Másképp öltözünk és tervezzük meg az útvonalat, de télen kirándulni ettől ugyanúgy elindulhatunk: tippjeink segítenek, mire jó odafigyelni. Elolvasom

A cipő ne legyen túl szűk, mivel elszorítja a bőrereket, és ezáltal jobban fázik benne az ember, de persze túl tág sem. Egyrészt, mert a laza lábbeli rosszabbul szigetel, másrészt könnyebben kifordul benne a boka. A hideg, csúszós, jeges terephez ajánlott jól tapadó sportcipőt választani.

Futáskor télen is fontos a folyadékpótlásForrás: 123rf.com

A bőséges folyadékfogyasztás ajánlott sportolás előtt és közben is. A hideg megtévesztő lehet, de erőteljes mozgással, izzadással télen is sok folyadékot veszíthetünk. Érdemes belülről is melegítő italokat, például meleg teát választani.

Télen különösen fontos a bemelegítés

A bemelegítés, az izmok megnyújtása, ellazítása hidegben különösen fontos. Nem muszáj a kinti mínuszokban bemelegíteni, otthon is el lehet végezni, akár a hétköznapi tevékenységekkel összekötve. Lehet például lábujjhegyen fogat mosni, vagy mosdás, tusolás közben erőteljesen hajlongani, és öltözés közben is lehet nyújtó gyakorlatokat végezni. Még néhány nyújtózkodás a lépcsőházban, és máris nekivághatunk a téli távnak.

A hideg levegőt beszívni, különösen a futás miatt gyorsabban és mélyebbeket lélegezni kétségtelenül nem mindig kellemes érzés. Szerencsére azonban

a beszívott levegő a légutakban valamelyest felmelegszik,

másrészt különböző praktikákkal csökkenthető is a légutakat terhelő hideg hatása: például szájlégzés helyett érdemesebb az orron keresztül levegőt venni; vagy ajánlott az arc elé vékony kendőt, sálat kötni. Persze, ha valaki tényleg érzékeny a hidegre és könnyen megfázik, annak nem ajánlott a kemény mínuszokban is szabadban futnia.

A kocogás végeztével ne hanyagoljuk el a levezető gyakorlatokat sem, lehetőleg megint csak ne a nagy kinti hidegben. Érdemes az átizzadt, túl meleg holmiktól minél gyorsabban megszabadulni, és amennyiben van rá lehetőség, egy meleg tus, esetleg szauna igazi izomlazító hatással bír.

A dinamikus és statikus nyújtás
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a nyújtógyakorlatok minden mozogni, sportolni vágyó embernek hasznosak. Érdemes tisztában lenned a fogalmakkal. Elolvasom