A gyógytornáról röviden

Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó ülés, az egyoldalúan végzett sportok mind mozgásszervi panaszokat okozhatnak. Ezek a problémák hosszú idő alatt, életmódbeli hibák miatt alakulnak ki, ezért jó tisztában lenni vele, hogy a javuláshoz is hosszabb időre van szükség. A sportslife.hu cikkében az aktív részvételt igénylő mozgásterápiáról, a gyógytornáról lesz szó.

A gyógytorna a fizioterápia egyik hatékony kezelési módja, amely a mechanikus energiát használja fel a gyógyítás során. Mind prevenciós, mind pedig sérülés vagy műtét utáni rehabilitációs céllal alkalmazható – írja cikkében a sportlife.hu.

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, melyet a szakember az orvosi diagnózis és javallat átnézése, az anamnézis felvétele és a részletes állapotfelmérés után az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazít.  

A gyógytornász az állapotfelmérés során megállapítja, hogy milyen módon kell beavatkozni ahhoz, hogy helyreálljanak a fiziológiás terhelési viszonyok. Fontos pont a helyes testtartás beállítása az izületek optimális terhelése érdekében.

A jóga és a gerincsérv nem barátok

Amikor valaki kézhez kap egy MRI-felvételt, és megtudja a diagnózist, hogy gerincsérve van, gyakran lelkileg teljesen összetörik. Rákeres az interneten a leleteken lévő latin kifejezésekre, majd még jobban kétségbe esik. Gyógymódokat keres a mielőbbi javulás reményében. Ilyenkor sokan fordulnak a jóga felé, hisz köztudott a jóga jótékony hatása testre-lélekre. Vajon igaz ez a gerincsérv esetében?

Elolvasom.

Egy jól összeállított mozgásprogram enyhíti a mozgásszervi panaszokat, helyreállítja a felborult izomerő-egyensúlyt és erősíti a gyenge területeket. Egyszerűbb esetekben a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat, ízületkímélő technikákat egy jó szakember segítségével bárki megtanulhatja, így otthon is elvégezhetőek.

A gyógytorna egyfajta mozgásterápia, melyet a szakember az egyéni igényekhez és fizikai állapothoz igazít.Forrás: 123rf.com

Rendszeres gyakorlással kialakítható és fenntartható az általános jó közérzet.

Egy jól felépített foglalkozás az alábbi elemekből állhat:

  • mobilizáció,
  • erősítés,
  • nyújtás,
  • fájdalom csökkentés,
  • izomkontroll kialakítás,
  • funkcionális tréning,
  • sportspecifikus gyakorlatsor,
  • egyensúly és propriocepciós tréning.

A mozgásszervi panaszok kezelése mellett a gyógytorna neurológiai, légúti vagy szív- és érrendszeri betegségek, lelki problémák esetében is – a megfelelő technikákat alkalmazva – kifejezetten hatásos terápia lehet. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesítheti a gyógytornásznál tett látogatás.