Az L-karnitin jótékony hatásai

Aki legalább egyszer már próbálta komolyan venni a zsírégetést és az alakformálást, az biztos, hogy találkozott az L-karnitin kifejezéssel. Az L-karnitin a testben megtalálható aminosavakból szintetizálódik. Fő feladata az energiatermelés, de lássuk milyen jótékony hatásai vannak.

Az L-karnitin fontos szerepet játszik az energiatermelésben, mivel a zsírt energiává alakítja. Az energiatermelés támogatása mellett segíthet a test más funkcióiban is, például az általános agyi működésben és bizonyos betegségek kockázatának csökkentésében.

Számtalan előnye van az L-karnitinnak a szervezetreForrás: 123rf.com

6 tényező alkotja az L-karnitint

Az L-karnitin előállításához a szervezetünknek szüksége van aminosavakra és vitaminokra. Ha ezeket nem fogyasztottuk megfelelő mennyiségben, a szervezet nem tudja kellő mértékben előállítani. De mi is az a karnitin? Egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állít elő. Hat tényező szükséges ahhoz, hogy az L-karnitin szintézis létrejöhessen, ha valamelyik tényezőből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég karnitint előállítani. A karnitin két formában, "D" és "L" néven, egymás tükörképeiként ismert, a szervezetben azonban csak a L-karnitin aktív.

Az L-karnitin előnyös hatása a szervezetre

Az L-karnitin hozzájárul a magas vérzsírszint csökkentéséhez, de szerepe van a vér ammónium szintjének szabályozásában is. Zsírsavbontásnak köszönhetően energiát biztosít a szervezet számára, fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtságot. Javítja az izmok oxigénellátását, megakadályozhatja a tejsav felhalmozódását az izmokban. Segítheti a szív normális működését. A vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy dózisban alkalmazott L-karnitin képes csökkenteni a triglicerid és a szérum koleszterin szintet, így hozzájárulhat a szívinfarktus megelőzéséhez.

Kutatások megállapították azt is, hogy az L-karnitin képes növelni a tesztoszteron receptorok számát, vagyis pozitívan hat a spermiumok mennyiségére és minőségére, így segítheti a nemzőképességet. Mindezeken túl fogyasztása segítheti a cukorbetegeket is a glükóz oxidációjában, sőt javíthatja az inzulin érzékenységet is, ami a 2-es típusú cukorbetegeknél előfordul.

Az L-karnitin a zsírt energiává alakítjaForrás: 123rf.com

Mivel a vesék és a máj elősegítik az L-karnitin előállítását és használatát, ezeknek a szerveknek a betegségei vagy szervi elégtelenségei L-karnitin hiányhoz vezethetnek. Az orvosok ezekben az esetekben javasolhatják az L-karnitin pótlását, akár kapszula, akár folyékony formában.

L-karnitin fogyasztása természetes úton

Bár népszerűek a különböző készítmények, az L-karnitin ott van táplálékunkban is. Leginkább hús, hal, tejtermékek fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetbe. Húsok közül a marha bővelkedik benne, de kisebb mennyiségben megtalálható a csirkében is. Vegetáriánusok számára jó hír, hogy a babban és az avokádóban is fellelhető. Az L-karnitin ajánlott napi bevitele 500 és 2000 milligramm között mozog.

Arginin, mi is ez? Tényleg fontos?
Az utóbbi időben újabb és újabb összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítő termékek jelennek meg a piacon, ezen alapanyagok egyike az arginin. Elolvasom!

Túlzott fogyasztás esetén mellékhatások is előfordulnak. Az L-karnitin-kiegészítők hányingert, hasmenést, görcsöket vagy akár hányást is okozhatnak. De nem javasolt plusz L-karnitin szedése a terhes nők számára, a vesebetegeknek és az Alzheimer-kórban szenvedőknek sem.