3+1 tipp a tökéletes őszi túraélményhez

Az enyhe őszi napokat túrázásra teremtették, ám ezek a kalandok sok váratlan fordulatot hozhatnak, ha nem vagyunk elég felkészültek. Legyen szó kis erdei sétáról vagy nagy hegymászásról, ezek az egyszerű tippek segítenek, hogy ne útközben érjenek a kellemetlen meglepetések.

A túrázás ősszel és tavasszal is igen kedvelt és egészséges tevékenység, hiszen ilyenkor már nincs nagy hőség, viszont még (már) a mínusz fokok sem fenyegetnek. Bármilyen jellegű kirándulásra is vállalkozunk, ha erdőben tervezünk időt tölteni, érdemes előre felkészülni. Mutatjuk, hogyan!

Ne indulj el anélkül, hogy megnéznéd milyen idő várható a túrád alattForrás: 123rf.com

Tervezd meg előre az útvonalat!

Ha először jársz egy túraútvonalon, a legokosabb, ha előre megtervezed, merre szeretnél járni. Az útvonal megtervezése mellett azt is nézd meg, mekkora távot, szintkülönbséget fogsz bejárni, és ez mennyi időbe fog telni. Ezek alapján sokkal jobban fel tudsz készülni az utadra. Az előre megtervezett térképedet vidd magaddal a túrára bárhol előkapható formában, arra az esetre, ha esetleg elbizonytalanodnál, hiszen az erdő közepén nem mindig lesz térerő vagy mobilinternet elérésed.

Öltözz rétegesen!

Anélkül semmiképp ne indulj el, hogy megnéznéd milyen idő várható a túrád alatt. Azonban azzal is számolni kell, hogy a kellemes, napos őszi időjárás, amit a városban, házak között érzünk, becsapós lehet, hiszen az erdőben, vagy magasabb pontokon jó eséllyel hidegebb, akár szelesebb, árnyékosabb időjárással is szembesülhetünk. A megfázás, tüdőgyulladás vagy éppen a túlmelegedés és leizzadás elkerülése érdekében rétegesen öltözzünk fel. Ebben az esetben, ha melegünk van, levehetünk egy réteget, ha pedig elkezdünk fázni, felvehetjük azt.

A legjobb, ha minden eshetőségre fel vagyunk készülveForrás: 123rf.com

Ne csússz a sötétedésbe!

Ősszel már egyre korábban megy le a nap, amihez a nyár hosszú világos estéi után nehezebben szokunk hozzá újra. A gyors sötétedés miatt a délután közepén már nem érdemes nagyobb túrákra vállalkozni, főleg ha az erdő mélyén vagy elhagyatott helyen vezet át az út, hiszen ezeken a helyeken napnyugta után nem kívánatos vadállatokba is belefuthatunk. Ha túra közben elkezd rád sötétedni, haladj a lehető leggyorsabb úton emberlakta, kivilágított terület felé.

Ezeket szerezd be, ha a természetjárás az új szenvedélyed
Itt az ideje annak, hogy alapfelszereltséged is megfeleljen a természetjárás követelményeinek! Elolvasom.

Ezt pakold a túrazsákba!

Első benyomásra lehet, hogy nem tűnik olyan megerőltető feladatnak az erdei séta, de a folyamatos testmozgás mindenképpen folyadékpótlást igényel. Ahhoz, hogy legyen elég energiád a túra közben, fontos, hogy elegendő folyadékot és ételt vigyél magaddal. A legjobb, ha minden eshetőségre fel vagyunk készülve, sosem árt, ha van nálunk zsebkendő, kézfertőtlenítő és sebtapasz is. Ha délután indulunk utunkra, a biztonság kedvéért egy zseblámpát is bepakolhatunk.