Fogyókúra és alakformálás - út az álomalakhoz

A fogyókúra és az alakformálás két külön dolog. Vagy mégsem? Melyek a különbségek és hol van a közös halmaz? Néhány tipp, hogy mire figyelj, ha az egészséges test és formás alak elérése a célod.

Fogyókúra és alakformálás

Fogyókúra alatt talán te is az időszakos diétát, és rendszeres testmozgást érted. Mások szerint a fogyókúra egy „folyamat", amely során kizárólag a táplálkozásunkon változtatunk a súlycsökkentés érdekében, a célsúly elérésekor pedig az étrendet átalakítjuk, megengedőbbé válunk magunkkal szemben. Az alakformálás ezzel szemben, ha testzsírszázalékod szükségessé teszi, járhat súlycsökkenéssel is, de inkább azt jelenti, hogy izomzatodat a megfelelő pontokon erősíted és növeled a jobb megjelenés és összhatás eléréséért.

Az alakformálás, ha testzsírszázalékod szükségessé teszi, járhat súlycsökkenéssel is, de inkább azt jelenti, hogy izomzatodat a megfelelő pontokon erősíted és növeled a jobb megjelenés és összhatás eléréséért.Forrás: 123rf.com

Hogy megértsük a különbséget, vegyük az én példámat

Amennyiben most fogyókúrába kezdenék, le tudnék adni pár felesleges kilót, amelytől karcsúbbnak tűnnék: vékonyabb lenne a combom és a felkarom, illetve laposabb lenne a hasam is. Ezzel azonban nem lennék formás, ha az izmaimat közben elhanyagolnám. Ha az alakformálásra helyezném a hangsúlyt, olyan mozgásformát választanék, amely intenzíven igénybe veszi az izmaimat. Jó példák erre a saját testsúlyos terheléssel járó sportok (pl.: TRX, jóga, pilates stb.), vagy a súlyzós edzés. Ezektől ugyanis nemcsak fogyhatunk, hanem egyúttal szép, tónusos formát is ölthetünk.

Érdemes a változást nemcsak a mérleg segítségével nyomon követni, hanem centikben is mérni.Forrás: 123rf.com

 Megfelelő étrend nélkül egyik sem lehetséges

Rendszeres edzés mellett sem mindegy, hogy mit eszünk. Még ha veszítesz is súlyt, hátráltatod mind a fogyókúrát, mind az alakformálást, ha nem figyelsz az elfogyasztott ételek összetételére. A testen lévő felesleges zsír egy olyan extra réteg, amely a tónusos izmot akkor sem engedi láttatni, ha rendszeresen edzed azokat. Függetlenül attól, hogy szeretnénk-e kilóktól megszabadulni, vagy az alakformáláshoz már jó alapunk van (és alacsony a testzsírszázalékunk), elengedhetetlen a minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása, amely egyrészt energiát ad, hogy a mindennapi alapműködés mellett az extra fizikai terhelést is bírjuk, másrészt segít az esetleges "extra rétegtől" megszabadulni.

Ha olyan étrendet követünk, amely mellett kalóriadeficitben van a szervezetünk, akkor fogyni fogunk. A tápláló, jól felépített étrend mind a fogyókúra, mind az alakformálás esetében kardinális tényező.

Edzés és tévhitek

Felejtsd el a tévhitet, miszerint az ember súlyosabb és testesebb lesz attól, ha rendszeresen edzeni jár. Ugyan 1kg zsír megegyezik 1kg izom súlyával, sűrűségük eltér egymástól, és egységnyi mennyiségű izom kevesebb helyet foglal el, mint a zsír. Így ha izmot növelsz is, de zsírból fogysz, nem leszel "terebélyesebb". Ha az edzés mellett a diétádban a makrotápanyagok megfelelően vannak felosztva, azzal hamar beindulhat a fogyás. Emellett, ha magas a fehérjebeviteled, azzal minimalizálhatod az izomzat leépülésének esélyét, és akár minimálisan növelheted is azt. Amennyiben szeretnél fogyni és alakot is formálni, érdemes a kalóriadeficites étrendet megfelelő mozgásformával párosítanod, amelyben tanácsos kombinálni a kardió edzéseket a súlyzós és/vagy saját testsúlyos edzésekkel.

5 dolog, amire érdemes figyelned, ha egészségesen szeretnél fogyni
A fogyáshoz és az egészséges életmódhoz a kulcs nem az, hogy fenntarthatatlan diétákkal sanyargatom a testem, vagy fogyást ígérő szerekre dobok ki temérdek pénzt. Elolvasom!

Mérleg, centik vagy tükör

A mérlegen látható számokat sok tényező befolyásolja – főleg, ha nőként állunk rá. Komoly hiba, ha valaki naponta méri a súlyát, és "pánikba esik", amikor a számok nem mozdulnak, vagy 1-2 kg-al többet mutatnak. Sokan elfelejtik, hogy menstruáció idején a test – átmenetileg – több vizet tarthat vissza, ami plusz számokat eredményezhet, de egyéb oka is lehet egy-egy kisebb kilengésnek. Éppen ezért érdemes a változást nemcsak a mérleg segítségével nyomon követni, hanem centikben is mérni. A stagnálás a mérlegen ugyanis nem mindig jelenti azt, hogy nincs változás. Centik és kilók ide vagy oda, a legfontosabb az, hogy te magad elégedett legyél, és szeresd azt, akit a tükörben látsz.