Így készülj fel, ha télen kirándulsz!

A hűvös évszakban sem kell a négy fal közt maradnod, hiszen egészséged is támogatod azzal, ha ilyenkor is nekivágsz a természetnek: segítünk, hogy alaposan felkészülhess az őszi-téli túrákra.

Hidegben, vagy egyenesen télen kirándulni csak akkor kellemetlen élmény, ha nem készülünk fel rá megfelelően. Tippjeinkkel nem érhet kellemetlen meglepetés a szabadban: így pakolj, öltözz és tervezz, ha késő ősszel vagy télen tervezel természetjárást!

Télen kirándulni? Ilyenkor is jó a természetben!Forrás: Origo

Ha téli, havas-jeges körülmények közt indulnál el, azt mindenképp jól fontold meg. A helyismeretnek, valamint az útitársak ügyességének, képességeinek függvénye legyen, hova mentek, ha egyáltalán elindultok. Az első via ferratázáshoz valószínűleg nem ilyen körülmények az ideálisak, és ha gyerekekkel indultok útnak, akkor ne a legmeredekebb szakaszokkal teli, csúszásveszélyes terep legyen az úti cél.

Ónos eső után maradj otthon!

Ha tél derekán vágsz neki az erdőnek, könnyen lehet, hogy nem pontosan azok a viszonyok várnak, amelyekre számítottál – esetleg jeges a talaj. A cipőd talpára túraboltban vagy cipőüzletben is vásárolhatsz csúszásgátlót, melyet arra felhúzva sokkal magabiztosabb lehet a lépted télen kirándulva, ilyen körülmények közt. Amire viszont figyelj, az az, hogy nagy ónos esőt követően inkább kerüld az erdőket. A fák ágai elnehezedhetnek és le is törhetnek a rájuk fagyó csapadéktól, ami balesetekhez vezethet.

Télen kirándulóknak nyerő a vízálló ruha

Az öltözködés terén a rétegességnek hatalmas szerep jut hidegben, ezt mindannyian tudjuk, mi most két további szempontra szeretnénk felhívni figyelmedet. Egyrészt kiránduláskor is jó barátaid a technikai öltözetek, nem csak sportolásnál: bár vannak kifejezetten túraviseletként árusított technikai ruhadarabok is, a futáshoz használt pólódat nyugodtan felhúzhatod az erdőbe is. Mindezen túl, ha már nedves is az évszak, nem csak hűvös, akkor vízzáró, vízálló darabokkal érdemes készülni. Fontos különbség a vízlepergető és a vízálló ruházat közt, hogy az első eső esetén nem fog kellő védelmet adni, a másodikban azonban az sem gond, ha szemerkél majd. A softshell ruhadarabok melegen tartanak, nem fúj át rajtuk a szél és vízállók is, ha helyesen tisztítod őket.

Krémezz és főzz teát!

A ruházaton túl gondolj bőrötök védelmére is: ha valaki érzékenyebb a szélre, hidegre, arcát előre érdemes az ilyen körülményekre kifejlesztett krémekkel hidratálva felkészíteni az igénybevételre. Egy könnyű futókesztyű segít abban, hogy kezed se bánja a kirándulást. Könnyű sapkát vagy fejpántot azért is érdemes vinni, hogy ha esetleg egy nehezebb szakasznál megizzadsz, utána felvehesd azt. Gyerekek esetén főként oda kell ezekre figyelni.

Amikor a hátizsákot pakolod, ne feledkezz meg a folyadékutánpótlásról télen kirándulva sem! Attól, hogy már nem tűz a nap, ugyanúgy magaddal kell vinni a megfelelő mennyiségű folyadékot egy túrára, csak lehet, hogy most inkább teát öntesz majd termoszba. Igazi kirándulóluxus egy meleg tea az erdő közepén!

A szabadban töltött idő kincset ér
A gyermekek számára kiemelt jelentősége van annak, hogy a természetben mozoghassanak: számtalan előny társul ehhez az időtöltéshez. Elolvasom

Az útvonal tervezésébe azt is kalkuláld bele, hogy most a hosszas pihenőkhöz talán túl hideg van, így több kisebb megállót iktathattok be jobb szívvel.